Hvorfor falder jeg for idioter?

Filmskuespillerinden Halle Berry har offentligt erkendt, at hun har haft en tendens til at falde for ”nogle idiotiske fjolser”, som har slået hende og været hende utro. Men nu har hun været i terapi i et par år og har fundet sammen med en rigtig sød fyr, der hverken tæver hende eller er utro.

Vi hører tit, at terapi kan hjælpe på den slags problemer, men hvad er det egentlig der skaber problemerne – og hvad gør terapeuten for at afhjælpe problemet?

Svaret på det første er enkelt, når man ved hvad man skal kigge efter.

Her er et eksempel som illustrerer hvad der sker med barnet, der bliver en voksen som forelsker sig i ”idioter”. (Som jo selv har oplevet noget traumatisk og har brug for hjælp til at ændre adfærd) Jeg bruger en kvinde i eksemplet, men det kunne ligeså godt være en mand!

”Inge voksede op i et miljø, hvor der var en del drikkeri og vold. Hendes egen familie var ingen undtagelse, selvom den slags familier også forekommer udenfor bydele, der er kendt for den slags. Fra Inge var ganske lille, hørte hun sine forældre råbe af hinanden og tale nedsættende om og til hinanden.

Blandt andet hørte hun faren sige til moren at ”Det har du ingen forstand på” og ”det er du for dum til”. Moren sagde blandt andet til faren: ”Du forstår ingenting” og ”du er ufølsom”. Faren opførte sig som krænker og moren som offer.

Moren var alkoholiker og når det blev hen ad eftermiddagstid, var hun svær at komme i kontakt med for den lille pige.

Faren var selv vokset op i et hjem med problemer og havde svært ved at være naturlig overfor sin datter, derfor blev han mest overstadig eller dominerende og kontrollerende.

Det endte ind imellem i fysiske konflikter med blå øjne, gråd og trusler om bål og brand.

Inge voksede derfor op med den – ubevidste – opfattelse at:

– voksne taler ikke ordentlig til hinanden og mænd slår kvinder, hvis kvinderne ikke opfører sig efter mandens ønsker. Jeg kan altså ikke forvente at blive talt til på en respektfuld måde som voksen.

– voksne taler ikke ordentligt til børn og børn er så dumme at man er nødt til at kontrollere dem hele tiden. Kontrol avler kontrol – det er desværre et mønster, man slæber med sig ind i voksenlivet.

– jeg er ikke min mors første prioritet – det er flasken. Jeg fortjener altså ikke at være det vigtigste i verden for dem jeg elsker.

– jeg kan ikke forvente at mine omgivelser forstår mig eller anerkender mine behov. Jeg skal derimod være god til at anerkende andres.

Den lille Inge oplevede, at hendes mor og far ikke var særlig glade, hverken for dem selv eller hinanden.

Inges forældre var hendes ubetingede kærlighedsgenstande og rollemodeller.

Også selvom hun som teenager sagde: ”Jeg skal aldrig være som min mor” og ”Jeg falder aldrig for en idiot som min far”.

Sådan går det – vi vokser op med kun de redskaber til at blive hvem vi er, som vi har fået af vores forældre – og så de gode intentioner.

Vi kan ikke alene ændre de dårlige mønstre, men har brug for andres hjælp – måske ikke nødvendigvis terapi, men vi er nødt til at vise os sårbare og bede om hjælp.

Men hvis du vælger at gå i terapi, hvad er det så terapeuten gør?

Det er selvfølgelig meget forskelligt fra terapeut til terapeut hvilken metode der benyttes, men ofte vil du opleve at vi arbejder med dit selvværd. Det at ændre et uhensigtsmæssigt billede af dig selv og det andet køn er noget der tager tid.

Vi trækker også situationer frem hvor du har været tilfreds med dig selv og så undersøger vi hvad du har gjort for at være tilfreds med dig selv i lige netop den situation. Eller vi undersøger situationer hvor du ikke har været tilfreds med dig selv og ser på, hvordan du kunne have handlet anderledes for at være mere tilfreds – så du kan bruge det fremover.

De erfaringer du gør dig fra positive og negative situationer går vi så i gang med at undersøge, hvordan du kan tage med dig i dit liv fremover. Du opbygger en ”vidensdatabase” over gode måder at håndtere situationer på og lidt efter lidt vil du blive bedre til at bruge den i konkrete situationer.

Ofte vil terapeuten også gå ind og undersøge dit selvbillede og finde ud af om det er et du blot har ”overtaget” fra en forælder og hvad du ønsker at ændre i det og arbejde med mulighederne for det. Ser du dig selv som offer, kan vi for eksempel arbejde med at ændre din adfærd sådu fremstår stærkere og derfor kan bevæge dig ud af følelsen af at være et offer. Vi omformer simpelthen aktivt dine værdier og du begynder at vælge hvem du er og hvordan du ser på dig selv.

Du får også i terapien redskaber til at nye måder at handle på, så du kan stoppe med at opføre dig uhensigtsmæssigt og i stedet stå ved dig selv og tage dig selv alvorligt. Der er ingen lov om, at hvis du elsker, skal du lade dig krænke, men hvis du ikke har lært det hjemmefra, så har du ikke redskaberne og må lære dem af en der har dem.

Det lyder måske simpelt og banalt, men mens du er i processen er det på ingen måde simpelt – det kan være smertefuldt og hårdt arbejde, men på den anden side er der mange der siger: ”Var det bare det der skulle til – det skulle jeg bare have vidst!” Men vi kan ikke bare sige det eller læse det i en bog, det skal mærkes før det virker forandrende!

Alle mennesker besidder potentialet til at vokse og udvikle sig og skabe det liv de ønsker. Det er ”kun” et spørgsmål om at beslutte sig for at finde det og bruge det!