Afhængighed

Shopaholic, alkoholiker, hashmisbruger, porno- og/eller onaniafhængig, afhængig af elendighed, sexafhængig, kærlighedsafhængig, narkoman, kokainmisbruger, ludoman, Facebook-afhængig, opmærksomheds-misbruger, madmisbruger, arbejdsnarkoman – afhængighed kommer i rigtig mange afskygninger.

Til fælles har alle slags afhængighed, at misbruget skal dæmpe angst. Ved at misbruge eller overforbruge, dæmpes uro og rastløshed. Når du læser, at det er angst, kan du måske ikke lige genkende det, men uro er angst.

Hvordan ved jeg, om jeg er afhængig?

Prøv at lade være. Bliver du urolig eller rastløs og får følelsen af at du er nødt til at gøre noget, så er der en god chance for at du er afhængig.
Går misbruget ud over din familie og/eller dit arbejde? Du svigter, kommer for sent, brænder folk af, får ikke gjort det du skal, kommer med undskyldninger, lyver, undviger. Det er tegn på, at du er blevet afhængig – du ved den er gal, men har svært ved at erkende det og sige det højt.

Hvad er det?

Misbrug dulmer uro – uro er angst – angst for at være forkert, unyttig, grim, uværdig, uelsket eller uønsket.

Hvordan behandler jeg misbrug?

Afhængighed er ikke en sygdom – det er et symptom på noget andet – et såkaldt ”avoidance-pattern”, trangen til at undgå noget – som regel en eller flere svære følelser. Du vil altid være i fare for at falde i, men lærer du i terapi at give opmærksomhed til de svære følelser du har i dig selv, kan du vælge noget andet end misbruget.

Hvor lang tid tager det?

Det tager lang tid. Afhængighed er kun et symptom og under det, ligger der en masse ubearbejdet smerte, som skal bearbejdes og du må lære at rumme dig selv og dine følelser. Du må indstille dig på et forløb der rækker flere år ud i tiden, måske af flere omgange, men afhængighed kan ikke klares på 5-10 gange.

Skal jeg indrømme overfor alle jeg kender, at jeg er afhængig?

Det bestemmer du selv. Vi drøfter fordele og ulemper ved at tale åbent om din afhængighed og så kan du gøre hvad du føler er rigtigt.

Kan jeg være sikker på, at det virker?

Der er ingen garantier i livet. Men du kan hvis du vil. Vi undersøger sammen, hvorfor det kan være farligt for dig, at blive afhængigheden kvit – en idé, der ofte er ubevidst hos misbrugeren, men som styrer handlingerne.

Hvad skal jeg gøre som pårørende til en afhængig?

Forlange at misbrugeren tager ansvar og gør noget ved det – for hans eller hendes egen skyld. Du kan komme med i terapien, men du skal formodentlig selv bearbejde din medafhængighed hos en terapeut.


header

For mig selv medførte opvæksten, at jeg altid var optaget af andre og meget lidt af mig selv. Det var ikke sundt, for jeg mistede på den måde kontakten til min egen ro og glæde – og dermed til meningen med det hele.

Se alle mine bøger her! Der er helt sikkert en af dem, der kan hjælpe dig!