Er du dig selv?
Når du er mere dig selv, bliver dit liv meget lettere. Selvom du har styr på jobbet og de fysiske rammer, bruger du måske stadig kræfter på at leve op til andres forventninger. Nogle gange endda uden at vide det.
Siger du ”jeg burde….” til dig selv? Det er din fantasi om, hvad du eller andre forventer af dig og det er urealistisk. Når du siger ”jeg burde…” til dig selv demotiverer du dig og gør det endnu sværere at få gjort ting.
Hvis din energi bruges på at leve op andres forventninger – bevidst eller ubevidst – så er det faktisk den direkte vej til at fastholde lavt selvværd. Du bliver i tvivl om du er værd at elske, du mangler permanent støtte fra dig selv og du vil blive alt for let påvirket af andres følelser.
Har du svært ved at være dig selv, så har det nogle grimme konsekvenser for, hvad du bruger din energi, tid og tanker på:
– Du bruger energi på at tænke over, hvad andre tænker om dig.
– Du bruger energi på at gætte, hvad du tror andre ønsker af dig.
– Du kan føle, at du ikke er god nok.
– Du holder dig selv tilbage, fordi du er usikker på, om du har ret til at være den du er.
– Du kan blive i tvivl om, hvorvidt andre rent faktisk gider dig
– Du kan virke utroværdig, når du ikke viser og står ved hvem du er.
Udover det, så kommer du også i risikogruppen for stress og depressioner. Stress kommer blandt andet, hvis du ikke tror du har ressourcer (tid eller kompetencer) til at løse en given opgave og depressioner kommer af ikke at lytte til dig selv og tage dig selv alvorligt.
Her skal du få en øvelse, som kan hjælpe dig med at blive mere dig selv – lige her og nu!
Når du ikke viser hvem du er, er det ofte fordi du slet ikke kender dig selv. Måske ved du rigtig meget om, hvem du ikke er, meget mere end hvem du er. (Nævn lige tre gode egenskaber hos dig selv! Svært? I rest my case!)
Det er svært at sætte grænser og sige fra, hvis du ikke ved en pind om hvem du egentlig er, for så kender du heller ikke dine grænser.
Så i de næste seks uger, skal du lave en liste over de ting du gør, som du kan mærke, at du har lyst til. Hvis du ikke kan mærke, at du har decideret lyst til noget, må du ikke skrive det på listen.
Jeg får en del kvinder i min praksis, som for eksempel har sex med deres partner oftere end de har lyst eller løser arbejdsopgaver, de egentlig ikke har lyst til. De giver udtryk for at ”de jo ikke har direkte ulyst” og derfor gør de det, selvom de ikke kan mærke, at de har lyst. Hvis du er en af dem, som gør ting ”fordi du ikke kan mærke, at du ikke har lyst” begår du en slags overgreb på dig selv hver gang.
Øv dig i kun at gøre ting, som du har lyst til. Den rigtig fede sidegevinst ved kun at gøre det du kan mærke, at du har lyst til er, at du efter et par uger kan begynde at opdage, når du IKKE har lyst til noget. Så er det bare om at lytte til dig selv. Når du kommer ud af sneglehuset følelsesmæssigt og du begynder at mærke dig selv, så må du tage dig selv alvorligt. Prøv det – måske er det første gang i dit liv, at du tager dig selv alvorligt?! Ikke et sekund for tidligt <3
Skriv til mig på mette@metteglargaard.dk, hvis du er motiveret til at arbejde mere med dig selv!