Jul med familien er lig med traditioner

– nisser, gran, gaver og andesteg – og ikke mindst – hygge!

Forventningerne til familiens jul er tårnhøje, og man griber sig selv i med at sammenbidt udtryk og stress i øjnene af befale, at “nu skal vi hygge os”.

Desværre bliver julen for mange en skuffelse med skænderier, angst, svigt og brudte løfter, og illusionerne brister og mange falder i et dybt sort hul lige efter jul.

Mange håber, at til jul så bliver alting godt i familien, og “i år bliver alting anderledes”.

Måske tænker du, at hvis blot du anstrenger dig for at gøre julen så god som muligt, så vil alle de andre gøre det samme. Hvis du bare er sød og smilende, så vil familien hygge sig. Det er måske lige så meget ubevidst, som det er bevidst.
Men de fleste bliver skuffede, og så kommer nedturen efter jul.

Hvis familien har en traumatisk fortid eller tidligere har haft svært ved at hygge sig sammen, så er chancen for at det sker igen meget større. Konflikterne og skuffelserne lurer lige under det hele og kommer nemt op til overfladen, når familien er samlet.
Så selvom julelysene er tændt, stegen er perfekt og gaverne store, så bryder skænderierne ud, og fordi man har skruet forventningerne op, virker det endnu mere nedbrydende at opleve den fiasko.

I mange familier er det en tilbagevendende nedtur at holde jul, og medlemmerne synes, de hver især gør sig umage og på trods af det, går det galt.

I nogle familier har man forpligtelser overfor familiemedlemmer, som man egentlig ikke har lyst til at tilbringe julen sammen med og det, at man skal have en mere el mindre uønsket person med, lægger en dæmper på stemningen eller gør den kunstig.

Julens skuffelser – sådan undgår du dem

– Mærk efter! Sæt dig ned i ro og mag og tænk over, hvad der vil være godt for dig – for dig – og ikke for alle mulige andre. Du er den, som ved, hvad der skal til, for at julen bliver en god oplevelse for dig.

– Tal derefter på forhånd med dine nærmeste om, hvordan I vil holde jul. Hav kun dem med juleaften, som I virkelig gerne vil have med. Lav evt. en lillejuleaften med dem I har forpligtelser overfor, eller som I synes er svære at være sammen med. I behøver ikke undskylde jer, blot sige, at I har besluttet jer til at holde en stille juleaften, og derfor er invitationerne fremover til lillejuleaften.
Denne aften bliver en aften, hvor du kan sige til dig selv, at du gør et andet menneske glad og viser omsorg og juleaften kan du så sige til dig selv, at det er dig og din familie, du gør glad.
Det er ikke sikkert, at de kan påskønne det, men det skal ikke afholde dig. Hvis de opfører sig dårligt, så bed dem om at gå; du er ikke forpligtet til at finde dig i det, men hvis du går ind i skænderier, bliver det kun værre. Stop derfor situationen og hold fast i, at du ikke har lyst til at skændes, men vil have at de går.

– Husk at du er rollemodel, hvis du har børn. Børnene er ligeglade med hvem der er med – bare der hygges og de voksne er glade. Så sæt grænser og skab en rar jul for familien – for din og børnenes skyld.

– Planlæg hele december, skriv ned hvad du skal hvornår og med hvem, så du kan danne dig et overblik over om det realistisk, prioritere det vigtige og sætte tid af til stilhed, ro og hygge.

– Får børnene for mange gaver? Når børnene får for mange gaver, bliver fokus på det at få gaver, mere end hvad der er i dem. Beslut hvor mange gaver de skal have juleaften og gem resten og fordel dem ud over ugen mellem jul og nytår. Så får børnene også følelsen af ro og hygge.

– Bed på forhånd om støtte fra de voksne, du ved du kan regne med støtte fra.

– Sæt kravene ned – både til dig selv og de andre deltagere i julen. Du er ikke perfekt, og du skal ikke være det – og det samme gælder for de andre. Du kan være helt sikker på, at sådan som folk plejer at være, sådan vil de stadig være, julen forandrer ingenting.
Er det det du vil bruge dit liv på? Du har ingen forpligtelse til at finde dig i mennesker, som ikke behandler dig eller din familie godt. Men har du inviteret dem, så ved du, hvad du kan forvente og bliv ikke overrasket, når det sker. Det er ok, at mennesker er forskellige, og du kan sagtens leve med en vis portion anderledeshed.

– Tag ikke andre familiemedlemmers problemer på dig. Du har dine egne, så dit overskud formindskes, hvis du skal tage dig af andres, og så bliver du lettere irriteret. Det er ikke din skyld, at onkel Peter drikker for meget og bliver dum og snøvlende at høre på.
Peter har ingen intentioner om at ødelægge din jul, men han har ikke værktøjerne til at handle anderledes. Derfor kan du heller ikke gøre noget for at lave om på det, og er han nu med til julen eller din nye velgørenhedslillejuleaften og sidder og snøvler, så må du undlade selv at få det dårligt over hans opførsel – den er ikke ment som et personligt angreb på dig, selvom det kan føles sådan. Mennesker der har det svært i deres liv, vil sommetider projicere deres smerte ud på omgivelserne, fordi det er for svært at bære alene – men du har ingen pligt til at lade dig påvirke af det.

– Lad være med at forsøge at lave aftaler på forhånd om, at i år skal I opføre jer ordentligt. Du er nødt til at træffe en beslutning om, hvad du vil med julen og så finde de mennesker, som kan hjælpe dig med at gøre julen god.

God jul!

Mette Glargaard – foredragsholder, forfatter og psykoterapeut