Når din partner ikke vil med i terapi
Jeg bliver ind imellem ringet op af kvinder og mænd, som gerne vil i parterapi, men som ikke kan få deres partnere til at gå med. De beder mig om råd og hjælp til hvordan de skal “overtale” partneren til at gå med.
Jeg plejer at sige, at overtale er det sidste de skal gøre. Parterapi har den bedste effekt, hvis man kommer af egen fri vilje.
Der kan være flere forklaringer til at en partner ikke vil med:
“Det klarer vi selv”. Hvis din partner undslår sig parterapi, fordi han eller hun synes i kan/skal klare det selv, så bed vedkommende kærligt om en fuldstændig klar plan for hvordan i gør. Hvad er det han/hun har tænkt sig, at I skal gøre – hver især og sammen, som skal gøre det bedre? Giv det en måned – sig at du er villig til at følge planen – hvis den virker rar for dig, men at hvis ikke i mærker forskel indenfor en måned, så vil du i parterapi – med eller uden ham/hende. Hvis ikke i selv har redskaberne til at skabe og vedligeholde et rart forhold, hjælper det ikke noget at i bliver ved med at bruge de samme gamle strategier.
“Jeg skal ikke i terapi, jeg fejler ikke noget!” Når man har brækket benet, “fejler” man heller ikke noget, men man skal stadig have benet i gips, for at det heler pænt sammen. Hvis man skal lave soufflé og ikke har en opskrift, så er det rigtig svært at lave soufflé. Så må man gå et sted hen, hvor der er nogen som har en opskrift og som vil give den videre sammen med nogle gode fif. Sådan er parterapi. Lad dem læse det her og gå eventuelt selv i terapi og få hjælp. Du kan få hjælp til det ubehag der er inden i dig, selvom din partner ikke vil med.
“Jeg tror ikke på parterapi” Helt fair. Bed din partner gå med for din skyld. Han eller hun skal ikke forberede noget eller nødvendigvis deltage i samtalen, hvis vedkommende ikke har lyst, men det er vigtigt at han/hun er der og kan støtte dig. Mon ikke din partner finder ud af, at terapien alligevel godt kan bruges til noget?!
“Jeg har ikke noget problem, det er dit problem.” Når en person i et parforhold eller en familie har et problem, så har hele familien/begge parter et problem – og er fælles om at løse det. Hvis hun for eksempel er ked af det eller kæmper med svære følelser, så påvirker det ham på en eller anden måde – han mærker det jo i hverdagen og må forholde sig til det – derfor kan han også være med til at hjælpe hende med at komme videre, hvis han går med i terapi.
Har din partner en eller anden form for modstand, så bed vedkommende læse det her og gå med – bare en gang, for at prøve det og se hvad der kommer ud af det.
Kræsenhed er ok, men nogle gange skal vi lige smage en bid for at vide, hvad vi siger nej tak til 😉