Min narcissistiske forælder vil i terapi med mig - er det et tegn på at de faktisk VIL forandre sig?

Det korte svar er nej. Det som ofte sker er, at du har trukket dig i en eller anden grad og det betyder jo, at de mister magten over dig. De udtrykker typisk velvilje og håb, når de taler med dig om terapi.
Når jeg så har dig og din forælder i terapien og spørger "Hvad kunne du tænke dig skulle forandres positivt for dig?" så siger de ofte ting som "Jeg ønsker at min søn/datter forstår mig. Jeg ønsker at vi kan tale sammen." De siger ALDRIG "Jeg har gjort en masse dumme ting og jeg vil gerne have hjælp til at reparere relationen" - for det ville jo være en erkendelse af at de har fejl og det er de ikke interesseret i.

Hvis de erkender fejl, så skal de nemlig ind og mærke smerten, som fik dem til at te sig tosset og det er for smertefuldt og de er for sårbare. Det ser de ikke selv. Narcissistens sår er dybt og går ofte tilbage til den før-sproglige alder, hvilket betyder at de ikke får noget ud af samtale terapi - eller noget som helst andet, for betingelsen for at få noget ud af personligt arbejde er at man selv kan mærke at der "er noget i mig som ikke er hensigtsmæssigt". Villigheden til forandring SKAL være tilstede for at der sker en forandring.

Og nej, man kan ikke "overtale" eller "manipulere" andre til at se at de skal forandre sig. På sigt vil det ikke medføre forandring, kun modstand. "Hvorfor vil du lave mig om - jeg er som jeg er! Hvorfor er jeg ikke god nok som jeg er?"

Så hvad skal du gøre, hvis din narcissistiske forælder opfordrer dig til at gå i terapi med dem?
Spørg dem hvad de ser i dem selv som skal forandres. Spørg venligt og lyt nøje til deres svar. Hvis de ikke selv ser noget der skal forandres, så er der måske ikke grund til at hoppe på den limpind. Hvis du er i tvivl, så skriv en email til mig på mette@metteglargaard.dk og få en samtale, hvor vi afklarer hvad der er på færde og hvordan du kan forholde dig!