Narcissisten kan udadtil virke charmerende, indtagende, givende, gavmild og sjov.

Ofte udstråler personen en varme og kærlighed, som får alle til at synes godt om ham/hende. Alle vil være ven med ham/hende og være tæt på ham/hende.
Der er en stor del narcissister i offentlige brancher, medielandskaber og højprestige stillinger – derfor vil du, som har et krævende job også kunne møde dem i din hverdag. Men narcissister er jo også søskende, mødre, fædre og partnere – og derfor kan det være godt for dig at vide noget om hvad du skal være opmærksom på.

Det du ikke får lov til at se, før du kommer tæt på en narcissist, er det narcissistiske raseri, som er et raseri, der er helt ude af proportioner med problemet og kan virke overvældende og skræmmende.

Narcissisten vil forvente, at du leverer den narcissistiske forsyning

– altså får ham/hende til at føle sig rigtig, godt tilpas, elsket og anerkendt. Den følelse, som du faldt for, at han/hun var så god til at give i starten. Som regel bliver der længere og længere imellem at du selv får den dejlige gave, mens forventningerne til hvor ofte du skal levere det stiger. Gør du det ikke, kan du blive udsat for raseriet, som ofte er helt ude af proportion med problemet og som har til formål at give dig følelsen af at du er uværdig og “skylder” noget. Det holder dig i relationen, for “nu har du fået så meget fra ham/hende”.

Mange kvinder og mænd får ødelagt selvværdet af en narcissistisk kæreste, forælder eller overordnet. Enhver kan blive udsat for narcissister, fordi de ved første øjekast virker mere end sunde. Bebrejd derfor ikke dig selv, hvis du falder for en. Bare skynd dig væk, hvis du opdager det hos din kæreste.
Hos en overordnet eller en forælder kan du forsøge dig med minimal kontakt. Det kan godt virke f.eks. i forhold til forældre som er så gamle, at de er på plejehjem og er svagelige, men det er sjældent, at det er muligt, når det er en overordnet. Der er du måske nødt til at træffe et valg: ”min psykiske sundhed eller jobbet”

Her er nogle tegn på, at en person er narcissist (Det kan være både mænd og kvinder, så bare erstat “han”med “hende” om nødvendigt):

  • Han føler sig grandios og vigtig. Han mener seriøst, at han er bedre end andre mennesker og tror selv på det.
  • Han har ingen nære relationer. Han siger måske nok, at han har det, men det har han ikke – de er ved nærmere øjekast, blot overfladiske relationer, der bliver behandlet sådan, at de til stadighed leverer den narcissistiske forsyning.
  • Dine venner og familie duer ikke. Du vil høre ham sige, at de ikke forstår dig, ikke støtter dig og er misundelige på dig. Hvis narcissisten undtagelsesvis synes du har et menneske i dit liv som duer, vil han charmere personen og vende vedkommende mod dig.
  • Han bruger meget sarkasme og kan være utrolig nedladende. Hvis du konfronterer ham med hans opførsel, vil han afskrive det med at det “bare er for sjov” eller han vil undre sig over, at du ikke “forstår hvad han virkelig mener”.
  • Forventer særbehandling, fordi han er særlig og bedre end andre mennesker.
  • Han manipulerer, lyver for og udnytter andre – med et smil. Ind imellem kan han ligefrem få det til at lyde sjovt og charmerende, når han gør det.
  • Bliver rasende over småting og synes, at det er andres ansvar at fikse det.
  • Han er overbevist om, at hvis nogen ikke kan lide ham, er det fordi de er misundelige.
  • I starten tager han dig med på bølgen og får dig til at føle dig fantastisk, men jo længere tid der går, jo mere kommer du til at føle dig mindre værd – oftest uden at du opdager, hvordan det er sket.

Opfylder din kæreste, chef eller andre 5 eller flere af disse kriterier, så skynd dig at pakke og flygt langt væk. Du kan ikke ændre på personen, redde personen, elske ham/hende til fornuft eller få ham/hende til at gå i terapi. (Og hvis han/hun gør, risikerer du, at han/hun charmerer terapeuten, så narcissisten får ret og kan stikke dig i næsen, at det er dig der er noget galt med)
Du kan derimod nok have glæde af terapi, hvis du omgås en narcissist, for det kan være meget svært at forstå hvordan et menneske kan opføre sig så meningsløst som narcissisten til tider gør. I terapien får du støtte og redskaber til at passe på dig selv overfor narcissisten.

I dag ved vi, at der findes mindst 3 forskellige slags narcissister.

Ud over den ovennævnte, som i dag kaldes “Den udadvendte narcissist” er der martyrnarcissisten – “Den indadvendte narcissist”, som altid spiller på din skyld og ser sig selv som offer uden andel i problemerne – det er typisk dem, der kan finde på at give dig en gave, som du skal bruge til at gøre noget for dem; en skovl, så du kan ordne deres have eller lignenede.
Der findes også depressionsnarcissister. De ligger på sofaen med hvad der angiveligt er en depression og mener, at de er familiens sorte får, ikke kan gøre noget rigtigt og at alle er efter dem. Når man forsøge at støtte og trøste, får man at vide at “Nu er det jo for sent” eller “Det kan være lige meget” – der er en meget stærk offerrolle i denne type, som får andre til at pukle for at hjælpe.

Mange forveksler psykopaten og narcissisten.

Der er flere forskelle, men de to tydeligste er, at psykopaten godt ved, at han/hun misbruger mennesker og han er ligeglad, han ved, at det er hans ret. Narcissisten tror selv på, at hans intentioner er gode, og at han vil andre det bedste. Han ved bare altid bedre, hvad der der er godt for andre end de selv gør.
En anden forskel er, at begge kan fake empati, men narcissisten tror selv på det – han/hun oplever sig selv som empatisk. Psykopaten har ikke brug for at tro på det, men kan bare bruge en empatisk facade, når han/hun kan se, at han/hun får noget ud af det.

Psykopati og narcissisme findes ikke som selvstændige diagnoser i Danmark længere, men beskrives blot som træk under “Dyssocial personlighedsforstyrrelse”. I USA findes begge diagnoser stadig.

Jeg har lavet et gratis kursus med informationen på denne side og meget mere. Få det ved at klikke her: Sådan spotter du en narcissist

Jeg tager gerne ud og holder foredrag i virksomheder og foreninger om emnet narcissisme. Kontakt mig for pris og andre oplysninger.

 

Læs mere om narcissisme i bøgerne “Narcissister – i familien, i parforholdet og på arbejdspladsen“, “Poul Glargaards datter” og “Det alt for dygtige barn“, som alle fås på www.saxo.com (klik på titlen for at komme til Saxo) og på dit lokale bibliotek.

Mette Glargaard – foredragsholder, forfatter og psykoterapeut