Foredrag: Følelsesmæssig incest

Det at vokse op med en forælder, som ikke selv har fået sine behov dækket i barndommen, kan betyde at forælderen er så meget i underskud, at de uforvarende kommer til at udsætte deres børn for følelsesmæssig incest, overdrevent ansvar i forhold til alder, utryghed og ensomhed – og oplevelserne trækker spor ind i voksenlivet.
Læs mere om følelsesmæssig incest i artiklen her.
Hvordan kan svigt komme til udtryk?
Hvad kan konsekvenserne være – for barnet og senere den voksne?
Hvilke handlemuligheder har man som voksen, når man opdager, at man ikke selv er herre over sit eget liv, men er blevet præget af opvæksten?

Til faggrupper lægges her en del ind, som handler om hvilke muligheder man har som fagperson, for at hjælpe og støtte det barn der vokser op med med følelsesmæssig incest.
Hvorfor er det vigtigt at fjerne tabu fra emnet og hvordan gør vi det?
Disse børn vokser ofte op og bliver i tvivl om rigtigheden af de svigt og overgreb, der foregik i barndommen og kommer på den måde til at gentage svigtet og en del af det at fjerne tabuet er at sætte ord på, at selvom man har fået tag over hovedet, mad på bordet og tøj på kroppen, er det ikke ensbetydende med, at man har haft en lykkelig barndom – og at opvæksten har konsekvenser i voksenlivet.
Foredraget griber fat i betydningen af det psykiske omsorgssvigt og definerer mulige konsekvenser og handlemåder til at bearbejde opvæksten.

 • Brian
  Det betyder bare så kæmpe stor en forskel at blive hørt og få accept på, at det man har oplevet er rigtigt. Jeg gik ind til foredraget med en vis skepsis, men kom ud med en vished om, at vi skal respektere andres oplevelse af dem selv og deres liv.
  Brian
  Tillidsmand
 • Grethe
  Et rystende foredrag. Som konsulent, blandt andet for offentlige institutioner, er dette et absolut must at vide noget om. Mette fortæller gribende og indlevende, så man er åndeløs. Det giver mig en følelse af magtesløshed at vide, at vi ikke altid kan gøre noget, heldigvis kan vi støtte børnene i at være sig selv.
  Grethe
  Selvstændig