Langt de fleste mennesker spiser det samme til morgenmad hver morgen – måske varierer de mellem 2-3 ting. Det gør vi fordi det er nemt og hurtigt – det er det sikre valg.

Der er ikke noget galt i sikre valg – det som kan være galt er, at dagen for mange starter med enten mælkeprodukter eller brød. Vi er blevet tudet ørene fulde af at det er godt, men for rigtig mange, er det ikke særlig godt. Gluten kan give “mave” – altså tarme, som er oppustede og som derfor får det til at se ud som om man er gravid og mælkeprodukter er efterhånden kendt for at provokere betændelsestilstande i kroppen, som forkølelse og udslæt.

Selvom du ikke døjer med hverken mave eller forkølelse, er der god grund til at skifte til noget nyt og mere nærende. Vi skal fylde kroppen med vitaminer og antioxidanter, så den kan stå i mod det barske nordiske klima og den stressede hverdag som mange af os har.

Derfor har jeg her et par alternativer til den klassiske morgenmad. Sæt i kalenderen hvornår du køber ind til det og sæt evt alarmen på din telefon om aftenen, så kan få sat cashewnødder i blød inden du går i seng.

cashewghurt

Cashewghurt med chia eller husk

Ingredienser:

2 teskefulde chiafrø eller en teskefuld loppefrøskaller (Husk)
2 dl mandelmælk eller anden plantemælk
100 gram rå cashewnødder (altså ikke ristede eller saltede)
1 banan
3 dadler uden sten
1 teskefuld rå cacaopulver, 1 skefuld bær eller frugt – vælg hvad du kan lide

Fremgangsmåde:

Chiafrø og cashewnødder stilles i blød i mandelmælk i køleskabet natten over. Hvis du laver den med Husk, skal Husk ikke være i blød, men tilføjes dagen efter sammen med resten af ingredienserne. Du kan sagtens lave flere portioner og have dem i køleskabet i 3-4 dage.

Blandingen blendes med resten af ingredienserne til en blød grød-agtig masse og serveres i små skåle eller glas.

Du kan f.eks. bruge tørrede havtorn, frosne solbær, friske hindbær eller hvad der er i sæson eller passer til din lyst og dine smagsløg.

Du kan også putte müsli på – bare husk at checke varedeklarationen, så du ikke får noget med hjem der indeholder sukker, havregryn eller hvede. Sørg for, at det er sukker- og glutenfrit.

Det kan være RIGTIG dyrt at købe cashewnødder – de koster nogle gange flere hundrede kroner kiloet. Jeg har fundet et sted, hvor de har en god pris og det kan betale sig at købe større mængder af gangen – de holder sig fint i en lukket container. Køb rå cashewnødder her.

Morgensmoothie

Morgensmoothie

Det er smart at lave dobbelt portion, så du kan drikke nr. 2 efter en times tid – de mætter ikke helt sindssygt – og det er heller ikke nødvendigt, men jeg synes det er rart at kunne få en mere efter en times tid eller to.

Ingredienser:

½ liter af din yndlingsjuice uden sukker. For mig er det mango-appelsin juice

Årstidens frugt og bær, f.eks. æbler, jordbær, havtorn, appelsin eller

1 banan

3 dadler

1 håndfuld spinat eller grønkål (Husk at fjerne stilken på grønkål, den kan smage bittert)

1 teskefuld chiafrø (Køb dem her)

1 teskefuld afskallede hampefrø (Køb dem her)

Fremgangsmåde:

Put hele balladen i blenderen og blend det indtil alle dele er blendet – chiafrøene kan ikke altid blendes fint og det er ok.

Afhængigt af hvad du har puttet i, vil smoothie’en have forskellig farve. Hvis du ikke kan lide at se på det, så hæld det i en kop i stedet for et glas- det smager godt, lige meget hvad farve det har og hvad du serverer det i!